I Concurs de Composició de Música de Concert per a dolçaina solista i petits ensembles

L’Espai de Música Jove del Verger, Tocant i Rodant i l’Ajuntament del Verger conjuntament amb el patrocini de la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res convoquen el I Concurs de Composició de Música de Concert per a dolçaina solista i petits ensembles.

La dolçaina, associada majoritàriament als actes de carrer exercint les funcions habituals dins de cada gènere de la música tradicional valenciana, en les darreres dècades ha viscut una evolució sense precedents. L’augment de l’alumnat a les escoles ha estat exponencial i la creació de nou repertori per a les Colles de Dolçaina ha provocat una necessitat d’estudi i una millora interpretativa de les dolçaineres i dolçainers, indubtablement. Però la dolçaina, amb totes les seues possibilitats expressives, ha estat també en el passat segle, l’instrument amb què els més agosarats han assumit, al costat del tabaleter, grans reptes interpretatius en pujar a l’escenari, en situacions de concert, de vegades improvisats, amb tocates de lluïment personal que elevaven per moments la categoria del dolçainer i el tabaleter. És i ha sigut sempre eminentment un instrument solista, fidelment acompanyat pel tabaleter.

És per tant, esta vessant solista en situació de concert, la que tot i estar fomentada pels distints concursos de composició de dolçaina i piano, dolçaina i banda, etc. necessita seguir creixent explorant nous terrenys amb les combinacions i les distintes fesomies que es puguen establir en les formacions que acompanyen al solista.
Amb tot, cal puntualitzar que el fenomen de la “riproposta”, entés com el procés de transformació i recreació de la nostra música tradicional influenciat o no per altres llenguatges musicals externs a la tradició, és un dels motors per seguir mantenint viva la flama en la contemporaneïtat més si tenim en compte la recent implantació dels Estudis Superiors de Música Tradicional als conservatoris. S’ha creat la necessitat d’incrementar el repertori de qualitat per a dotar de continguts d’alt nivell a l’especialitat de dolçaina. Alhora, és bàsic també per a la convivència de la nostra especialitat amb la resta d’itineraris interpretatius dels estudis de Grau Professional i Grau Superior.

Per tots estos motius, amb este concurs la nostra associació vol contribuir i aportar el seu gra de sorra al creixement i desenvolupament dels intèrprets solistes de dolçaina.

Pots descarregar les bases des d’ací:

Bases I Concurs dolçaina solista i tabal maig 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *